Jun 27 2015
zik
Sportzwemmers

20150611 logo BakuZaterdag werden de laatste medailles uitgereikt in het zwembad van Baku. Tijd dus voor een terugblik.

 

Eerste op de slachtbank is natuurlijk onze Lotte Goris.
Ook in haar laatste wedstrijd zwom ze op deze Europese Spelen (lees EJK) zowel in de reeksen als in de halve finale (waar ze 9e eindigde) besttijden.
Hiermee is Lotte de enige ZiK zwemster – en dat zijn er al wat – die op een EJK op al haar wedstrijden (3) halve finale haalde en tevens 2 finales, met een 6e en 7e plaats. Proficiat ! Dit was super.

 

En dan de Belgische selectie.

Eerste opmerking : deze ploeg bestond uit 8 jongens en 2 meisjes ; 7 Vlamingen en 3 Walen. Maar opvallend, de 3 waaltjes kwamen allen uit dezelfde club : DM (Moeskroen) van de Roemeense trainer Droc. Jammer dat de resultaten niet echt super waren.

De Vlamingen van hun kant deden het wel bijzonder goed. Opvallend : deze 7 zwemmers hebben de Topsportschool doorlopen of zwemmen nog in de TSS. Ook dat mag gezegd worden.

Nog nooit hebben zoveel Belgen finales en halve finales gezwommen op een EJK.

Geweldig !

 

Tenslotte de volledige wedstrijd.

Meermaals werd op de EJK door de medaillewinnaars bijzonder snel gezwommen, gewoon op wereldniveau. Denk maar aan de 100m schoolslag heren (1’00”), de 200m vrije slag heren waar 4 zwemmers onder de 2’ zwommen, de 100m vrije slag dames (53”), en noem maar op.

Jeugdwedstrijden zoals een EJK zijn nooit te zien op TV. Nu deze EJK deel uitmaakte van de Europese Spelen kon elke wedstrijd zowel op TV als op internet live gevolgd worden. Een pluim voor de organisatie voor de mooie beelden.

Trainers en zwemmers konden met volle teugen genieten van prachtige wedstrijden doorspekt met technische hoogstandjes die we in ons land zelden of nooit te zien krijgen. Ondermeer Franse, Nederlandse, Engelse en Belgische (Brigitte Becue) commentatoren waren vol lof over de prestaties die zowel qua tijd als techniek geëtaleerd werden door deze 15/16 jarige meisjes en 17/18 jarige jongens, waarvan we op de komende wereldkampioenschappen en volgend jaar op de OS weer kunnen genieten.

 

Het waren niet te missen hoogdagen voor de “echte” zwemliefhebbers en de zwemsport in het bijzonder.

Trooper

leren zwemmen

jeugdlabel 2019